Tips

Batteridriven eller uppladdningsbar cykelbelysning?

Batteridriven eller uppladdningsbar cykelbelysning?

Det finns många olika typer av cykelbelysning att välja på idag. Vissa lämpar sig bättre för dig som pendlar till och från jobbet, medan andra passar bättre för dig som färdas på MTB-slingor som inte är belysta. Olika typer av cykellampor och strålkastare kan variera på många sätt, bland annat när det gäller hur kraftigt ljus de sänder ut, hur länge batteriet räcker, hur mycket de väger och vad de kostar.

Utvecklingen går hela tiden framåt, och varje år fylls marknaden av nya produkter inom cykelbelysning. Det kan vara väldigt svårt för dig som konsument att skilja på de olika produkterna och att veta vilken belysning som bäst passar just dina ändamål och specifika förhållanden. Men det är inte bara ovanstående faktorer du behöver ta ställning till, utan du måste också besluta dig för huruvida du vill ha en batteridriven belysning eller en uppladdningsbar sådan.

Uppladdningsbar cykelbelysning använder sig av litiumjonbatterier, vilka kan laddas upp flera hundra gånger. Det gör att den i längden blir ett billigare och mer miljövänligt alternativ till engångsbatterier. Till skillnad från engångsbatterier vars ljusstyrka sakta försvagas i takt med att batteriet börjar ta slut, ger de flesta återuppladdningsbara strålkastare ett jämnt sken tills strömmen har tagit slut. Därför har de flesta varnar de ofta när batterierna börjar ta slut. Alla uppladdningsbara lysen har dessutom en batterimätare som indikerar hur mycket batteri som återstår.

Litiumjonbatterier ger ofta väldigt mycket ström i förhållande till sin relativt låga vikt, och de är kända för att ha en särskilt lång batteritid. De är också enkla att ha sparade färdigladdade.

Håll din cykelbelysning i topptrim

De flesta uppladdningsbara batterier kan laddas ur och laddas upp fler än 500 gånger. Vissa strålkastare kan laddas upp med hjälp av en strömsladd eller USB-laddare, medan andra produkter kräver att du tar ur det uppladdningsbara batteriet och laddar den i en särskild batteridocka.

När du laddar batterierna bör du säkerställa att du laddar dem till fullo, särskilt om du har tänkt spara dem, men att du inte överladdar dem. Flera system för cykelbelysning har en smart laddare som automatiskt slutar ladda när batterierna är fulladdade, för att förhindra att de överladdas. Eftersom batterier vid inaktivitet förlorar sin laddning över tid, bör du ladda batteriet varje gång innan du ska använda det.

Batteritid och energisparlägen

Hur lång batteritid en cykelbelysning har beror dels på den batterityp som sitter i lampan, hur mycket ström systemet förbrukar och vilken typ av LED-lampor det har. En lampa som blinkar ger en ljuspuls som ögat lätt uppfattar. Den kan antingen ha ett stadigt tempo eller blinka slumpmässigt. Genom att lampan inte lyser konstant utan istället blinkar, förbrukar den mindre ström än en lampa som hela tiden lyser. De flesta lamporna ger dig som cyklist möjligheten att variera mellan två lägen: ett blinkande läge och ett läge där lampan hela tiden lyser. Det är svårt att se bra i mörkret om du har en blinkande strålkastare, så det blinkande läget gör du bäst i att spara till användning under dagtid.

Många återuppladdningsbara system för cykelbelysning har flera olika inställningar. Du kan till exempel växla mellan att batterierna ska räcka lite längre och ge en lite svagare belysning, och ett ljusare ljus som snabbare dränerar batterikraften. Ofta kan du även välja hur pass stort område du vill belysa.

Efter att ha läst igenom informationen på den här sidan, hoppas vi att du åtminstone har fått tillräckligt mycket kött på benen för att avgöra vilken typ av strömförsörjning din cykelbelysning ska ha. Nu kan du gå vidare och läsa på om vilka typer av belysning du enligt lag behöver och hur kraftig den bör vara.