Bra cykelbelysning till din MTB

Om du får möjlighet att cykla under kvällarna kommer vinterhalvåret vara enklare att uthärda. När det blir mörkt redan klockan 16 på eftermiddagen har du bara två alternativ: antingen lämnar du jobbet tidigare, eller så cyklar du i mörkret för att stilla den MTB-abstinent som lätt kommer krypande mitt i veckan. Om du vill behålla ditt jobb är risken stor att du blir tvungen att cykla i mörkret behöver du invester i bra cykelbelysning.

Förutom att det finns ett brett urval av alternativ i olika prisklasser, bör det du framför allt tar hänsyn till när du väljer cykelbelysning att den har rätt styrka mätt i lumen för den typ av cykling du har tänkt ägna dig åt. Om du ska cykla lugnt i plan terräng kan du behöva belysning med mellan 1 000 och 1 500 lumen, medan snabbare eller mer teknisk cykling kan kräva det dubbla antalet lumen.

Om du cyklar tillsammans med några kompisar, kan ni köpa mindre kraftiga cykellampor och spara lite pengar. Anledningen till detta är att ni kan följa den av er som tar täten och använda den personens lyse som vägledning. Om du istället cyklar på egen hand eller tävlar på kvällstid, kommer du behöva köpa bättre belysning och därmed också öppna plånboken på lite vidare gavel.

Det är också viktigt att du fördelar belysningen på rätt sätt. Om du cyklar i ett MTB-spår kan det vara en bra idé att ha två lampor – ett på styret och ett på hjälmen. En pannlampa fungerar också bra som ett alternativ till hjälmlampa. Lyset på styret skapar textur och skuggor så du kan läsa av terrängen, medan hjälmbelysningen hjälper dig att upptäcka kurvor, se över hinder och till och med en sådan enkel sak som att se dina växlar.

Styrka och fjärrstyrning

Belysningens styrka mäts i lumen. Ju högre siffra, desto starkare ljus. Det är en fördel om dina lampor har en batterimätare som indikerar hur mycket batteri som återstår. Olika produkter och olika tillverkare använder sig av olika system för att indikera batterinivån – allt från enklare lampor som blinkar till ett procentantal som räknas ner på baksidan av lyset.

Eftersom du inte har särskilt mycket kontroll över hjälmlyset när du är ute och cyklar, kan det var en god idé att investera i ett hjälmlyse som har en fjärrkontroll. Med hjälp av fjärrkontrollen behöver du nämligen inte sträcka armen mot baksidan av lyset för att sätta på eller stänga av det. Du kommer förmodligen också att justera ljusstyrkan i högre utsträckning när du kan styra den med hjälp av fingrarna, vilket innebär att batteriet kommer räcka ännu längre.

Montering av cykelbelysning

När du ska montera ett lyse på styret behöver du fästen, om ett sådant inte medföljer i förpackningen. Ett fäste med en o-ring är bra att ha eftersom det enkelt kan fästas och tas loss, expanderar för att passa styren med olika diametrar, samt att lampan på ett enkelt sätt kan riktas upp och ner. Lysen vars fästen kläms fast, oavsett om de är tillverkade av plast eller aluminium, är bättre lämpade för större och tyngre lyktor. Detta då de är säkrare och skakfria.

Med hjälp av ett hjälmfäste kan du enkelt fästa en lampa på hjälmen. Dessa är oftast tillverkade av plast och hålls på plats med hjälp av remmar som du fäster genom hjälmens ventilationshål. Det finns också vissa modeller som spänns fast genom ett enda ventilationshål. Det är bra om hjälmlampan kan justeras så du kan justera vinkeln, samt att det sitter säkert på plats och inte ramlar om du skulle råka köra emot en lågt hängande gren.