Allmänt

Cykelbelysning som monteras på hjälmen

Cykelbelysning som monteras på hjälmen

Du som gärna tar fram din mountainbike på kvällstid och ger dig ut i MTB-spåret kan behöva ytterligare belysning utöver den traditionella cykelbelysningen. Som tur är finns såväl pannlampor som lampor du kan montera på hjälmen.

De inte bara ökar din sikt åt det håll du färdas, även strålkastaren på styret pekar förmodligen framåt, utan hjälmbelysningen eller pannlampan ger dig även belysning åt det håll du tittar. Det gör att du enklare upptäcker kraftiga kurvor och du upptäcker dessutom alla gupp och liknande bättre när lyset sitter i huvudhöjd snarare än en bit ner på cykeln.

Det du dock bör känna till är att hjälmlampan inte hjälper särskilt mycket under snöiga eller dimmiga förhållanden, då lyset kan studsa på de partiklar som vimlar kring ögonen. Det gör att det kan bli svårare att se marken framför dig. I övriga väderförhållanden är dock hjälmbelysningen näst intill oumbärlig för MTB-cyklister!

Då bör du använda pannlampa och då bör du avstå

Om du någon gång har försökt läsa en karta i mörkret, vet du hur svårt det är att se utan att glödlampan riktas mot kartan. På samma sätt är det svårt att läsa instruktionerna på GPS:en när du cyklar i mörker och ösregn. Det är svårt nog om du stannar, men desto svårare om du försöker läsa kartan medan du cyklar.

Den enda gångbara lösningen på problemet är en pannlampa. De flesta tillverkare av cykellampor säljer pannlampor och de finns i de flesta välsorterade cykelbutiker eller vildmarksbutiker. Du som mest ägnar dig åt enklare kartläsning behöver inte spendera en förmögenhet på en pannlampa som har överdrivet mycket kraft, då den förmodligen kommer skapa en glans på GPS:ens skärm.

På senare år har allt fler pendlare börjat använda sig av pannlampor. Det är dock oklart huruvida alla dessa cyklister behöver dem. De lyser nämligen inte upp vägen. Att istället montera en röd lampa på baksidan av hjälmen är mer logiskt, då det ökar din synlighet i trafiken. Lagstiftningen kring cykelbelysning är dock ganska sträng, så du bör även ha ett rött lyse på baksidan av själva cykeln.