Cykelbelysning till alla cyklar

Cykelbelysning till alla cyklar

Dagens cykelbelysning fortsätter att utvecklas och blir hela tiden lättare och mindre, samtidigt som de ger ett ännu starkare ljus än tidigare. När du går i tankar om att köpa ny cykelbelysning bör du först ställa dig följande fråga: Vill du se eller bli sedd, eller både och? Här får du hjälp med att välja rätt belysning till din cykel.

Olika typer av cykelbelysning

En cykel med bra belysning har såväl en framlykta och en baklykta som reflexer eller lysen åt sidorna. Din cykelbelysning är ditt främsta hjälpmedel i strävan om att bli upptäckt av bilförare i trafiken och fotgängare.

Du som pendlar eller cyklar för skojs skull efter mörkrets infall, särskilt om du cyklar på vägar som inte är upplysta av andra ljuskällor, behöver ett kraftigt lyse fram för att kunna se vägen framför dig. Dessa är ofta uppladdningsbara och ger en riktigt bra belysning. De kostar ofta lite mer, men har också ett starkare ljus än de billigare modellerna, samtidigt som de hjälper dig att se vart du är på väg nästan oavsett väderförhållanden.

Fram-, bak- och sidolysen med mindre stark belysning gör dig synlig i trafiken under sämre ljusförhållanden. De med starkast lyse förbättrar även din synlighet i dagsljus. De är dock inte tillräckligt kraftfulla för att hjälpa dig att se vart du cyklar. Den största skillnaden mellan cykellampor och de mer kraftfulla strålkastarna, är antalet LED-lampor och huruvida de kan laddas upp eller drivs av batterier.

Så jämför du ljusstyrkan

Det du bör ha i åtanke när du jämför ljusstyrkan hos olika typer av cykelbelysning och olika cykellampor är följande:

LED-lampor: LED-lampor är en energieffektiv och hållbar ljuskälla, vilket är anledningen till att det främst är just LED-lampor som används i dagens cykelbelsyning. Dessa lampor finns tillgängliga med ett brett urval av ljusstyrkor.

Lumen: Lumen är en måttenhet som berättar hur mycket ljus som faller på det föremål du vill belysa. Denna måttenhet beskriver varje enskild ljuskällas intensitet. De flesta tillverkare av cykelbelysning anger hur stark belysningen är i lumen.

Strålmönster: Om du pendlar på gator som är kantade med gatlyktor, kan du med fördel ha en cykellampa fram på cykeln med ett smalare strålmönster. På mörkare vägar eller i terräng är det bättre att använda en belysning med ett bredare strålmönster för att få bättre sikt åt sidorna. Det kan vara svårt för dig som konsument att jämföra strålmönstret hos olika cykellampor och strålkastare, men du kan ofta jämföra detta mellan olika produkter på nätet eller be en kunnig butiksmedarbetare om råd.

Som en tumregel ger ett högre pris en bättre cykelbelysning.

Fästen

Strålkastaren monterar du på styret, men flera olika typer av cykelbelysning kan även fästas i hjälmen. Om du cyklar i MTB-spår på kvällstid bör du ha såväl en strålkastare fram på cykeln som en cykellampa på hjälmen. Hjälmlysets strålar kan du justera så geom att helt enkelt vrida på huvudet, så om du bara ska använda ett enda lyse bör det vara en lykta du monterar på hjälmen.

Baklysen kan du med fördel montera på din ryggsäck, på fickan eller på sadelröret. Vissa lampor kan också monteras bak på ramen. Sidoreflexer monteras generellt sett på antingen ekrarna eller på ramen. De som monteras på ekrarna ger särskild god sikt eftersom de tydligt visar att dina hjul är i rörelse.

Strålkastarens extrabatteri kan monteras direkt på cykeln eller, tack vare att de flesta har minskat i storlek och vikt på senare år, stuvas undan i ryggsäcken. Många fästen kan du enkelt sätta på och ta av, vilket ger dig möjligheten att ta med dig lyset när du lämnar cykeln.