Allmänt

Därför behöver du bra cykelbelysning

Därför behöver du bra cykelbelysning

Beroende på vilken väg du färdas till och från skolan eller jobbet, eller andra platser du använder cykeln för att ta dig till, kan du behöva cykelbelysning av olika kvalitet. Om du råkar ut för en olycka och inte har dina cykellysen på kan det sluta illa, även om du inte har skadat dig och trots att det inte var ditt fel att olyckan inträffade.

Det är nämligen olagligt att cykla i mörkret utan cykelbelysning. Det är inte minst väldigt dumt att inte använda sig av cykelbelysning. Cykellampor är nämligen väldigt billiga i jämförelse med det pris du får betala om du inte blir sedd i trafiken.

Alla former av cykelbelysning är bättre än ingenting, men den allra billigaste belysningen är sällan tillräckligt bra. Lamporna i det allra lägsta prissegmentet är helt enkelt för svaga för att enkelt kunna upptäckas i trafiken.

Undvik billig cykelbelysning

Förutom problemet med att bli upptäckt av medtrafikanter, har billiga cykellampor ofta batterier som kan frysa i kallare väderförhållanden. Det är inte extremt vanligt, men det kan hända. Desto vanligare är det dock att batterierna dör i tid och otid, och att de aldrig blir utbytta eftersom det ofta kan vara svårare att hitta passande batterier än att hitta batterier till andra elektriska apparater.

Ofta är produkterna också ganska ömtåliga och kan gå sönder om du tappar dem på asfalten, men de kan till och med gå sönder i din ryggsäck eller om du råkar ta för hårt i dem med handen. Därför bör du investera i bättre belysning som håller dig säker i trafiken.

Du bör heller inte bara fästa en ficklampa på styret och tro att den gör jobbet. Även om man ibland kan se kommentarer på vissa forum där somliga använder tycker att det är en bra idé, kan du alltid ställa dig frågan: “Skulle du använda en ficklampa som belysning på bilen?”. Förmodligen inte.

Enligt lag behöver du dessutom har cykellampa såväl fram som bak och reflexer både på sidorna av cykeln samt fram och bak på den. Det är också viktigt att cykelbelysningen inte blinkar utan lyser konstant, bortsett från den bakre cykellampan.