Om oss

Vi hänger oss åt att hålla våra läsare uppdaterade om nyheter kring cykelbelysning. Vi informerar även om gällande lagstiftning på området, allt för att du som cyklist ska kunna fokusera mer på att göra det du faktiskt tycker är roligt – att cykla – och mindre på att sätta dig in i allt runt omkring cyklingen.

Den feedback vi får från användning av belysning ute i den verkliga världen analyserar vi noggrant liksom tester av olika typer av cykelbelysning. De cykellampor som vi själva testar utsätts för grundliga tester i tuffa förhållanden. Om till exempel lampans fäste inte riktigt sitter som det ska, eller inte är tillräckligt gediget, trillar det av ögonblickligen när vi far fram i terrängen under våra testcyklingar. Det innebär att vi endast rekommenderar den belysning som verkligen är värd namnet.

Vetenskapen bakom testning av cykelbelysningen

Som fallet ofta är när det gäller cykling i allmänhet, och mountainbikecykling i synnerhet, är den vetenskapliga sidan av testningen den allra enklaste delen. Vi väger bland annat cykellamporna (inklusive respektive lampas fäste) samt deras batterier. Vi mäter också effekten av lamporna samt deras maximala batteritid. Lampornas effekt mäts i lumen med hjälp av kalibrerade ljusmätare som placeras på ett visst avstånd från lampan i en nedsläckt verkstad.

Anledningen till att vi testar cykelbelysning

Varför testar vi då olika modeller av cykellampor och strålkastare? Som du säkert känner till om du någon gång har varit ute på en längre cykeltur en kall och snöig vinterdag, och befunnit dig många kilometer hemifrån med en cykellampa som har slocknat och dagsljuset plötsligt tar slut, då vet du hur det är när allt runt omkring dig plötsligt blir becksvart när du befinner dig mitt i en uppförs- eller nerförsbacke. Du vet också att det är allvar och du kommer inte vilja hamna i samma läge igen. Det är därför vi tar cykelbelysning på så pass stort allvar.

Det är därför vi samlar in data om batteriernas livslängd, ljusstyrkan mätt i lumen, strålmönster m.m. För att säkerställa att produkterna verkligen håller måttet testar vi dem också i fält. I MTB-spåret utsätts cykellamporna för exakt de förhållanden som de är skapade för. Om en cykellampas fäste plötsligt lossnar, vilket får själva lampan att falla till marken, eller om det är svårt att montera lamporna på olika cyklar kommer vi märka det.

Det går aldrig att ersätta riktiga tester i fält när man testar cykellampor, och vi anser det vara viktigt att utföra testerna i alla slags väder för att ge en så rättvis bild som möjligt.